2019 İçin SEO Denetimi Listesi

2019 İçin SEO Denetimi Listesi

SEO denetimi, SEO çalışmalarınızdan beklediğiniz sonuçları alıp alamadığınızı anlamanızın en iyi yoludur. 2019 için SEO Denetimi listesinde yer alanları uygulamadan önce bilmeniz gereken iki şey var. Bunlardan ilki SEO denetimi yaparken harcanan vakit web sitenizin büyüklüğüne bağlı olacaktır. İkincisi ve en önemli ise iyi bir SEO denetimi soracağınız sorularla ilgilidir.

2019 İçin SEO Denetimi Listesi kapsamında paylaşacağımız şeyleri sizin için 8 başlıkta derledik:

  1. Stratejik Hedefler
  2. Anahtar Kelime Analizi
  3. Rakip Analizi
  4. Teknik Analiz
  5. On Page SEO Analizi
  6. İçerik Analizi
  7. Kullanıcı Deneyimi Analizi
  8. Bağlantı Analizi

SEO Denetimi Nedir?

SEO denetimi, genel anlamıyla SEO staretejinizi geliştirme yollarından biridir. Temel amaç SEO çalışmanızı sekteye uğratan ve hedefinize ulaşmanızı engelleyen zayıf noktaların tespit edilmesidir. Yapacağınız denetim doğru sorularla gerçekleştirildiği takdirde geliştirmeniz gereken tüm noktaları kolayca bulabilirsiniz.

SEO Denetimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bir SEO çalışmasına başlamadan önce mutlaka SEO denetimi yapılır. Ancak her proje için mutlaka 3 ayda bir SEO denetimi yapılması gerekir. Bu sayede eksik veya geliştirmeniz gereken tüm noktaları tespit ettiğinizden emin olabilirsiniz. Kısacası SEO denetimi her projenin başlangıcında ve sonrasında her 3 ayda bir yapılmalıdır. 

8 Adımda İleri Düzey SEO Denetimi

Başarılı bir SEO stratejisi onlarca faktörü içinde barındırır. Bu faktörlerden birini gözden kaçırmanız stratejinizin tümüyle başarısız olmasına neden olabilir. Bu yüzden düzenli SEO denetimi yaparak stratejinizi tümüyle gözden geçirmeli ve kaçırdığınız bir nokta olmadığına emin olmalısınız.

Birinci Adım: Stratejik Hedefler

Bir SEO stratejisi ya da çalışmasına başlamadan önce uzun vadeli hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Çünkü SEO bir takım amaçları içeren uzun bir yoldur. Bu yolda amaçlarınız belli değilse yolun sonunda sizi bekleyen başarıya ulaşamazsınız.

SEO çalışmalarınızda belirleyeceğiniz net stratejik hedefler kampanyanızı bir odak noktasına sahip olması demektir. Hangi yöntemleri nasıl uygulayacağınızı belirlemenizi ve en önemlisi hedefinize ulaşmanızı sağlar.

Hedefleriniz Spesifik, Ölçülebilir ve Ulaşılabilir Mi?

İlk adımda kendinize bir hedef belirlediniz. Ancak hedef belirlemek tek başına yeterli değildir. Belirleyeceğiniz hedeflerin spesifik, ölçülebilir, ulaşılabilir ve uygun olması gerekir. Her şeyden önce gerçekçi hedefler belirlemeniz gerekir. Örneğin;

  • Site trafiğini gelecek 6 ay içerisinde %50 artırmak
  • Anahtar kelimelerin %50’sinin Top 10’da yer alaması gibi…

İkinci Adım: Anahtar Kelime Analizi

Temel hedefiniz, rekabetin daha az olduğu uzun kuyruk anahtar kelimelerin belirlenmesi ve mevcut anahtar kelimelerinizin oluşturacağınız stratejide gerekli çalışmaya değip değmeyeceğini belirlemektir.

Anahtar kelime analizinde yeni anahtar kelimeleri keşfetmeden önce mevcut anahtar kelimelerinizi gözden geçirmelisiniz. Bu konuda kendinize öncelikle “Doğru Anahtar Kelimeleri Mi Hedefliyorum?” sorusunu sormalısınız. Çoğu kez birçok kişi rekabetin çok yüksek olduğu ve gerçekçi olmayan anahtar kelimeleri hedefler. Bu durumda yapacağınız tüm çalışma boşa gidecektir.

Rekabetin yoğun olduğu anahtar kelimelerde ilk sıraya yerleşmek oldukça zordur. Özellikle siteniz yeniyse veya sektörde otorite değilse neredeyse imkansızdır. Böyle bir durumda hedeflemeniz gereken uzun kuyruklu anahtar kelimelerdir.

Mevcut anahtar kelimelerinizi SEO denetimi kapsamında her üç ayda bir kontrol etmelisiniz. Böylece hem başarısız olduğunuz anahtar kelimeleri hem de iyi performans sergileyen anahtar kelimeleri tespit edebilir, kendinize yeni bir yol çizebilirsiniz.

Doğru Anahtar Kelimeleri Hedeflediğimi Nasıl Anlarım?

Her anahtar kelime sizin için SEO stratejinizde ulaşmak istediğiniz hedeflerdir. Doğru anahtar kelimeleri hedeflediğinizi anlamanız yapmanız gereken tek şey anahtar kelimelerinizin performansını ölçmek ve düzenli olarak bu ölçümleri incelemektir.

Yeni bir web sitesi rekabetçi anahtar kelimelerde sıralama almak için zorlanır. Çünkü rekabetçi anahtar kelimelerde ilk sırada hatta ilk sayfada yer alan kelimeler uzun süredir yayında olan web siteleridir ve artık otorite olarak kabul edilir. Aynı şekilde bu web siteler, otorite olduğu için binlerce backlinke sahiptir ve bu backlinkleri uzun süredir almaktadır. Son olarak bu tür sitelerin ayırdıkları bütçeleri sizden daha fazla olacağı için konumlarını korumak adına yine yüksek bütçeler ayıracaklar. Bu yüzden daha gerçekçi hedefler belirlemelisiniz.

Üçüncü Adım: Rakip Analizi

Rakip analizi yapmanızın sizin için birden fazla faydası vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Herhangi bir anahtar kelimede yaşanan rekabeti öğrenmek
  • Yeni anahtar kelime fırsatları
  • İyi performans sergileyen içerikleri tespit etmek
  • Backlink fırsatları yakalamak

Temel olarak rakip analizi size yukarıda sıraladığımız dört fırsatı sağlar.

Rekabet web sitenizin otoritesine göre göreceli bir kavramdır. Rekabetin yoğun olduğu bir anahtar kelimede yeni bir web siteye sahipseniz hedefleme yapmanız gerçekçi olmayacaktır. Ancak sitenizin uzun süredir yayındaysa ve otoriterse bu tür anahtar kelimelerde sıralama almaya çalışmak uğraşmaya değer olacaktır. Rakip analizi bu anlamda sitenizin otoriterliğine göre hem anahtar kelimelerde yaşanan rekabeti hem de yeni anahtar kelimeleri görmenizi kolaylaştırır.

Rakip analizi yeni bağlantılar yakalamanızı sağlar. Rakiplerinizin backlink profilini incelemek için Ahrefs veya Majestic kullanabilirsiniz. Son olarak da arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alan içerikleri yani rakiplerinizin içeriklerini inceleyerek hangi tür içeriklerin daha iyi performans sergilediğini ve kullanıcıların dikkatini çektiğini görebilirsiniz.

Dördüncü Adım: Teknik Analiz 

Dördüncü adım yani teknik analizde hedefiniz kullanıcı deneyimi ve site performansınızı etkileyen teknik sorunların tespit edilmesi ve bunların düzeltilmesidir.

Teknik sorunlar, web sitenizin hızından kullanıcı deneyimine kadar birçok noktada olumsuz etki yaratan durumlardır. Bu tür sorunları tespit etmeniz için birçok ücretli ve ücretsiz araç var. Screaming Frog SEO Spider, Google Mobil Uyumluluk Aracı, Google PageSpeed Insight gibi.

Web Siteniz Hızlı Mı?

Web site hızı doğrudan kullanıcı deneyimi üzerinde etki yaratan bir durumdur. Bildiğiniz gibi bir site kullanıcılara ne kadar iyi bir deneyim sunarsa arama motorlarında da bunun karşılığını alır. Bundan dolayı teknik analiz kısmında ilk sırada yer alan önemli bir durumdur. Web sitenizin hızını ölçmek için Google PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.

Herkes web sitesinin yüklenme hızının 1 saniye olması çok ister. Ancak bu çok zordur. Özellikle siteniz uzun süredir yayındaysa binlerce öge sitenizde yer alacaktır. Bu yüzden siteniz çok yavaşlayacaktır. Mümkün olduğunca web sitenizin hızını ortalama 3 saniye civarında tutmanız gerekir. Bunun için Site Hızı Artırma: Araç Önerileri ve İpuçları yazımızı okuyabilirsiniz.

Web Siteniz Mobil Uyumlu Mu?

Mobile First Indexing ile birlikte mobil uyumluluk güçlü bir sıralama faktörüdür. O zaman kendinize şu soruyu sormalısınız: “Web Sitem Mobil Uyumlu Mu?” Bu sorunun cevabını öğrenmek için öncelikle Google Mobil Uyumluluk Testi kullanılmalıdır. Bu araç web sitenizin ne kadar mobil uyumlu olduğunu ve mobil uyumluluk önünde nelerin engel olduğunu size sunacaktır.

Mobil uyumluluk konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğine Mobile First Indexing Nedir? ve Responsive Tasarım Nedir? başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Web Sitenizde Yönlendirme Sorunları Var Mı?

Web sitenizde 301 ve 302 yönlendirme sorunlarının yanı sıra URL yönlendirme zinciri sorunları web sitenizi SEO açısından olumsuz etkiler. Eüer bu tür sorunlar varsa tespit edilerek düzeltilmelidir.

302 yönlendirmeler geçicidir. Bunların tespit edilerek 301 yönlendirme olarak değiştirilmesi gerekir. Yine bu noktada Screaming Frog SEO Spider aracından yararlanabilirsiniz.  Bir diğer sorun ise www ve www’lu olmayan versiyon seçimidir. Çoğu kişi bu iki durumdan biri tercih eder ancak tercih etmediği versiyonu tercih ettiğine yönlendirmez. İlk bakışta bu size çok büyük bir anlam ifade etmeyebilir. Ancak SEO üzerinde etkili bir durumdur. İki tane yinelenen web sitesi durumunun ortaya çıkmaması ve sitenizin otorite kaybetmemesi için tercih ettiğiniz versiyona tercih etmediğiniz versiyonu 301 yönlendirmesi ile yönlendirmelisiniz.

Siteniz İndeksleniyor Mu?

Sitenizde yer alan sayfalar dizine eklenmişse yani indekslenmişse trafik alabilir. Bu yüzden dizine eklenen URL’leri düzenli olarak kontrol etmenizde fayda vardır. Bunun için ilk durağınız elbette ki robots.txt dosyasıdır. Site sahipleri istemeden de olsa kimi zaman web sitesinin taranmasını engelleyebilir. Eğer robots.txt dosyasında disallow komutunu yanlış bir şekilde kullanırsanız arama motoru botlarının sitenizi taramasına engel olmuş olursunuz.

İkinci olarak bakılması gereken yer site haritasıdır. Site haritası web sitenizin taranmasını kolaylaştırır. Eğer WordPress kullanıyorsanız Yoast otomatik olarak site haritası oluşturur. Eğer Yoast kullanmıyorsanız WordPress için farklı eklentiler de site haritası oluşturmanızı sağlar.

Sitenizin dizine eklenen URL’lerini görmek için “Site:siteadı.com” şeklinde Google’da arama yapabilirsiniz. Eğer sonuçlarda ilk sırada siteniz yoksa muhtemelen ceza almış olabilirsiniz.

Web Sitenizde Yinelenen İçerik Var Mı?

Yinelenen içerik web sitenize zarar verir. Siteniz rakiplerinizle rekabet etmek yerine kendi sayfaları arasında rekabet eder. Hatta siteniz Panda cezası bile alabilir. Web sitenizdeki yinelenen içerikleri Siteliner aracı ile tespit edebilirsiniz. Yinelenen İçerik Sorunu Çözümü başlıklı yazımızdan yinelenen içeriklerle ilgili tüm merak ettiklerinize ulaşabilirsiniz.

Sitenizde 404 Hataları Mevcut Mu?

404 sayfaları SEO performa1nsını ve web sitenizin otoritesini olumsuz etkiler. Bu yüzden 404 hatalarının tespit edilmesi ve başka sayfalara yönlendirilmesi gerekir. 404 hatasının olduğu sayfalar sitenizdeki diğer ilgili sayfalara yönlendirilmelidir. Eğer ilgili sayfalar yoksa ana sayfaya yönlendirmeniz gerekir.

URL Yapılarınız SEO Uyumlu Mu?

Sitenizdeki tüm URL’ler SEO uyumlu olmalıdır. Ancak tam anlamıyla SEO uyumlu olmayan URL’ler iyi bir performans sergiliyorsa çoğunlukla site sahipleri değiştirmek istemez. Değiştirdiklerinde ise 301 yönlendirmesi yapmak zorunda kalır. Eğer SEO uyumlu olmayan URL’lere sahip sayfalar iyi bir performans sergiliyorsa değiştirmeyebilirsiniz. Ancak hem kötü performanslı bir sayfaysa hem de URl SEO uyumlu değilse mutlaka değiştirmeniz gerekir.

URL yapısında çok fazla karşılaştığımız bir durum anahtar kelime yığınlarından oluşan URL’lerdir. Bunlar genellikle arama motorlarını manipüle etmek amacıyla yapılır. Ancak doğru bir tutum değildir. URL yapınızda hedef anahtar kelimenize yalnızca bir kere yer vermeniz yeterli olacaktır.

Beşinci Adım: Sayfa Düzeyinde Analiz

İçeriği neleri kapsarsa kapsasın her SEO denetiminde sayfalara yer verilmelidir. Sitenize gelen organik trafiği yükseltmek adına bunu yapmanız şarttır.

Sayfalarınız Arama Amacına Hizmet Ediyor?

Kullanıcılar belli bir amaçla arama motorlarında arama yaparlar ve karşılaşmak istedikleri içerikler arama amaçlarını tatmin etmelidir. Arama amacına uygun içerik, uzun içerik demek değildir. İçeriğiniz 300 kelime bile olsa mutlaka kullanıcıların aradıkları bilgilere yer verilmeli yani arama amacına uygun olmalıdır.

Birincil Anahtar Kelime Sayfa Başlığında Yer Alıyor Mu?

Aslında bunun için söylenecek tek şey şudur: Anahtar kelimeniz sayfa başlığında yer almalıdır. Ancak bunu anahtar kelime yığını başlıklar ile karıştırmayın. Hedef ya da birincil anahtar kelimenizin başlıkta bir kere geçiyor olması yeterlidir.

Anahtar Kelimeye Meta Açıklamasında Yer Verdiniz Mi?

Başlıklarda olduğu gibi birincil anahtar kelimeye meta açıklamanızda yer vermelisiniz. Bunun yaparken de şuna dikkat edin: Meta açıklamasını yazarken anahtar kelimeniz başta mutlaka olmalıdır. Bir kere kullanmanız yeterlidir.

Anahtar Kelime İçeriğin İlk Paragrafında Yer Alıyor Mu?

İçeriklerinizde birincil anahtar kelimeniz içeriğin ilk paragrafında yer almalıdır. Aynı şekilde son paragrafta da en az bir kere kullanmış olmaya dikkat edin.

Görsel Alt Etiketlerde Anahtar Kelime Yer Alıyor Mu?

Sayfalarınızda yer alan görsellerde alt etiketlerde ilgili hedef anahtar kelimeniz mutlaka yer alıyor olmalıdır.

İç Bağlantılar Var Mı? Varsa Doğru Şekilde Yerleştirilmiş Mi?

İç bağlantılar her sayfada mutlaka olmalıdır. İçeriklerinizi iç bağlantılar ile birbirine bağlamanız birçok yönden size fayda sağlayacaktır. Ancak bunu yaparken yanlış yapmamanız gerekir. İç bağlantılarda içerikler tam eşleşmiş olmalıdır.

Altıncı Adım: İçerik Analizi

Burada hedef sitenizdeki mevcut içeriklerin ve içerik stratejinizin işe yarayıp yaramadığını tespit etmektir. İçerik analizi, SEO denetimin en çok zaman harcanan kısmıdır. Ancak harcanan zaman karşılaşacağınız sonuca değecektir.

İçerikleriniz Özgün Mü?

Sitenizde yer alan her içeriğin özgün ve orijinal olması gerekir. Özgün içerik ekstra çaba gerektirir ama orijinal ve benzersiz içerikler arama motorlarında daha yüksek sıralama almanız anlamına gerekir.

İçerikleriniz Faydalı Mı?

Google’ın 1 Ağustos tarihinde yaptığı güncelleme ile beraber E-A-T ve faydalı içerik daha fazla önem kazandı. Oluşturduğunuz içerikler ilgili konuyla ilgili kullanıcıya fayda sağlamalı ve bilgi vermelidir.

Son olarak içeriklerinizde yazım ve dil bilgisi hatalarına yer vermeden mükemmel bir şekilde oluşturulmalıdır. Ayrıca içeriklerde aşırı reklam olmamalıdır. Çünkü aşırı reklamlar kullanıcıları içeriklerinizden uzaklaştırır.

Yedinci Adım: Kullanıcı Deneyimi Analizi

Kullanıcı deneyimi analizi içeriklerden tüm siteye varana kadar kullanıcılara nasıl bir deneyim sunduğunuzu tespit etmenizi sağlar. Elbetet her kullanıcının siteniz hakkında ne düşündüğünü ve deneyimlerini bilmeniz imkansızdır. Ancak genel anlamda bunu görmenizi sağlayan metrikler vardır.

Hemen Çıkma Oranı Yüksek Mi?

Kullanıcılar eğer sitenizden hemen çıkıyorsa yani hemen çıkma oranı yüksekse sitenizde kullanıcı deneyimini ilgilendiren bazı sorunlar vardır. Bunları tespit ederek hemen çıkma oranını düşürmeniz gerekir.

Kullanıcılar Sitenizde Ne Kadar Süre Geçiriyor?

Kullanıcılar sitenizde ne kadar uzun süre kalırsa dönüşüm oranını artırmak için o kadar iyidir. Bu yüzden onları sitenizde tutmanız gerekir. Eğer geçirilen ortalama süre 1 dakikadan azsa içerik stratejinizi gözden geçirmeniz gerek.

Hemen çıkma oranı ve kullanıcıların sitenizde geçirdiği ortalama süre kullanıcı deneyimi hakkında bilgi sunan en önemli iki metriktir. Kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen birçok faktörü bu iki metrik sayesinde tespit edebilirsiniz.

Sekizinci Adım: Bağlantı Analizi

Bağlantı analizi bağlantı profilinizin güçlü ve zayıf noktalarını tespit etmenizi sağlarken mevcut hataları da görmenizi kolaylaştıracaktır.

Bağlantı Alaka Düzeyi Yüksek Mi?

Bağlantı kurma söz konusu olduğunda insanlar heyecana kapılarak alaka düzeyini göz ardı edebiliyor. İster backlink isterse dahili bağlantılar olsun kurulan her bağlantı da alaka düzeyi yüksek olmalıdır.

Backlink Çeşitliliği

Backlink çeşitliliği, yani aldığınız backlinklerin çeşitliliğinin yüksek olması site profilinizin daha organik görünmesini sağlar.

SEO denetimi gözünüzü korkutabilir ancak hedeflerinize ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden yukarıdaki liste her ne kadar uzun olursa olsun bunu yapmaya değecektir. Yukarıdaki liste sizin için SEO denetimin baş ucu bilgilerin olduğu bir listedir ve her geçen gün güncellemeye, yeni bilgiler eklemeye devam edeceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir