İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur? 7 Adımdan Oluşan Nihai Rehber

İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur? 7 Adımdan Oluşan Nihai Rehber

Gerçekten işe yarayan bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmak ister misiniz? Sizin için hazırladığım nihai rehber, içerik çalışmalarınız için ölçeklenebilir sonuçlar elde etmenizi sağlayacak 7 basit adımla içerik pazarlama stratejisini özetlemektedir.

İçerik pazarlama konusunda çok fazla soruya sahip olabilirsiniz. En sık karşılaştığımız sorular yüksek kaliteli içerikler üretmeme rağmen başarılı sonuçlar elde edemiyorum ya da çok fazla içerik üretmeme rağmen neden hala işe yaramıyor şeklinde. Bunu şöyle düşünmenizi istiyorum. Gözleriniz kapalı basketbol oynamak. Gözleriniz kapalı olduğu için potanın yerini tam olarak bilmiyorsunuz bu yüzden de atışlarınızın %99’unu kaçırıyorsunuz. İçerik pazarlamasında da durum aynı. Hedefinizi ya da hedeflerinizi bilmiyorsanız ne kadar çok içerik üretirseniz üretin bunların neredeyse tamamı geri dönüş sağlamayacaktır.

İçerik Pazarlama Stratejisi Neyi İfade Ediyor?

İçerik pazarlama stratejisi, kullanıcılara eğlenceli, bilgi ya da ilhan verici içerikler hazırlayarak onları müşterilere dönüştürmenize ya da hedef kitlenizin bir parçasına haline getirmenizi sağlayan bir planı ifade eder. Daha basit bir anlatımla içerik pazarlama stratejisi daha fazla müşteri ve okuyucu kitlesi oluşturmanızı sağlar.

Temel olarak içerik pazarlama stratejinizin odak noktasını belirlemek çok basittir. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa sattığınız ürünler içerik pazarlama stratejinizin hareket noktası olacaktır. Örneğin SEO araçlarını sunduğunuz bir siteniz varsa oluşturacağınız içeriklerinizin temel odağında SEO araçları, kullanımı gibi konular yer almalıdır.

Adım Adım İçerik Pazarlama Stratejisi Oluşturma

İçerik pazarlama stratejisi aslında sanıldığından daha kolay bir planlama sürecidir. Ayrıca yüksek maliyetler de gerektirmez. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız hadi başlayalım.

1- Anahtar Kelime Araştırması

Bir içerik oluşturmanın en önemli ve ilginç kısmı anahtar kelime araştırmasıdır. Örneğin bizim için yani Moradam için en önemli anahtar kelime SEO Nedir, Nasıl Yapılır gibi kelimeler ve SEO ile ilgili diğer alakalı anahtar kelimelerdir. İçerik stratejimiz de bu kelimeler etrafından şekillenir. Sizin için ise en önemli kelimeler sunduğunuz hizmetler veya satışını yaptığınız ürünlerle ilgilidir. Herhangi bir içerik oluşturmadan önce bunu tespit etmeniz gerekir.

Anahtar kelime araştırmasında kullanabileceğiniz birçok ücretli veya ücretsiz araç mevcut. Örneğin Google Keyword Planner, Ahrefs, Google Trends gibi. Ancak bir başka farklı yol ise rakip siteleri incelemektir. Rakipleriniz size siteniz ile ilgili önemli anahtar kelimelerden oluşan bir liste hazırlama konusunda yardımcı olacaktır. Anahtar kelime araştırması ile ilgili aşağıdaki makalelerimizden yardım alabilir, aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.

2-  Trafik Potansiyeli Yüksek Kelimelerden Oluşan Bir Liste Hazırlayın! (Uzun Kuyruk Anahtar Kelimeleri Belirleme)

İlk adımda belirlediğiniz anahtar kelime listesinde yer alan kelimelerin tamamı siteniz için yüksek potansiyelli trafik kaynağı değildir. Bazı kelimelerde her ne kadar arama hacmi yüksek olsa da aynı oranda rekabette yüksektir. Örneğin SEO kelimesi arama hacmi yüksek bir o kadarda rekabetin yoğun olduğu bir kelimedir. Bu kelime de özellikle yeni kurulmuş bir sitenin ilk sayfada yer alması imkansızdır. Bunun gibi bir örnek ise e-ticaret siteleri üzerinden verilebilir. Örneğin teknolojik ürünler satan bir işletmeniz var. Bilgisayar modelleri ya da bilgisayar kelimesinde uzun süredir piyasada olan ve arama sonuçlarında güçlü olan siteler karşısında rekabet edemezsiniz. Bu yüzden size daha fazla trafik sağlayacak niş kelimeleri ya da uzun kuyruk anahtar kelimeleri belirlemelisiniz. Bu tür kelimelerde rekabet daha az olacağı için yüksek bir sıralama elde edeceksiniz ve sitenizin sağlayacağı trafik de yüksek olacaktır.

Konuyla ilgili yararlı makalelere aşağıdan ulaşabilirsiniz:

3- Belirlediğiniz Anahtar Kelimelerde İçeriğinizi Oluşturun!

Anahtar kelime listesi oluşturdunuz ve bu liste içerisinden trafik potansiyeli yüksek kelimeleri de belirlediniz. Bu aşamada yapmanız gereken daralttığınız listede yer alan anahtar kelimeler ile ilgili içerikler oluşturmalısınız. İçerik oluştururken temel hareket noktanız içeriğinizin tutarlı ve kaliteli bir içerik olmasıdır. İçeriğinizi nasıl oluşturacağınız konusuna aslında size yardımcı olabileceğimiz çok nokta yok. burada tamamen sizin ya da içerik yazarınızın hünerli ön plan çıkacak. Temel olarak dikkat etmeniz teknik noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Başlık: Başlığınız anahtar kelimeye ortalama bir kere yer vermelisiniz. Ayrıca başlığınız kullanıcıların dikkatini çekecek şekilde olmalıdır. En iyi, en güncel, nihai rehber gibi öbeklere ya da sayılara yer vererek daha ilgi çekici başlıklar oluşturabilirsiniz.
  • İçerik uzunluğu: Geçen seneye kadar size uzun içerikler hazırlayın derdik. Ancak şuan için bu geçerli değil diyebiliriz. İnsanlar teknolojinin ilerlemesi ile birlikte okuma alışkanlıkları da değişmektedir. Artık insanlar uzun uzadıya içerikler okumak yerine daha kısa ve net anlatımla hazırlanmış içerikleri tercih etmektedir. Hatta araştırdıkları konuyla alakalı varsa video anlatımlı içerikleri daha çok tercih etmeye başlamıştır. Eğer nasıl kurulur gibi başlıklarınız varsa bunlarla ilgili videolar hazırlayabilirsiniz. Okuma alışkanlıklarının değişmesi elbette tüm içeriklerinizin kısa olması gerektiği anlamını taşımaz. Örneğin SEO Nedir gibi temel konularda nihai rehber niteliğinde uzun içerikler hazırlayın. Bu rehberle ilgili konularda ortalama 500 600 kelimelik içerikler hazırlayabilirsiniz.

İçerik oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi konularda bilgilere aşağıdaki makalelerden ulaşabilirsiniz.

4- İçeriğinizi Tanıtın!

içeriklerin tanıtımı ve daha büyük kitlelere ulaştırmak içerik pazarlama stratejisinin en önemli kısmıdır. Bunu şöyle düşünün: Ne kadar kaliteli içerik oluşturursanız oluşturun bu içerikleri kimse görmezse içeriğinizin kalitesinin bir önemi kalmaz. Ayrıca ürünlerinizi satacak yeni potansiyel müşteriler elde edemez ya da yeni kitlelere sitenizi tanıtamazsınız. Tam aksine içeriğiniz ne kadar tanınırsa o kadar çok trafik alır ya da o kadar çok yeni müşteri elde edersiniz. İçeriğinizi tanıtmanızı sağlayacak yöntemler:

  • SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
  • Sosyal Medya Platformları
  • Ücretli Reklamlar
  • E-Mail Marketing (E-Mail Listeleri)

5- Sonuçlarınızı Takip Edin!

SEO’nun en önemli olmakla birlikte en güzel yanı ölçülebilirliğidir. Nasıl bir çalışma ya da yol izlerseniz izleyin sonuçları sürekli olarak kontrol edebilir ve yeniden bir yol çizebilirsiniz. İçerik pazarlama stratejisi de yöntemleri açısından SEO’yu kapsadığı gibi SEO’nun da bir parçası olduğunu da unutmamak gerekir. Oluşturduğunuz stratejisi her zaman başarılı olmayabilir. Yanlış anahtar kelimeleri hedefliyor olabilirsiniz ya da içeriğinizi istenilen şekilde hazırlamamış olabilirsiniz. Hatta bu iki adımda her şeyi tam yapıyor olsanız bile içeriklerinizi tanıtamıyor olabilirsiniz. Bu yüzden de stratejinizin doğru bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini düzenli olarak takip etmelisiniz.

6- İçeriğini Yenile ya da Yeniden Yaz!

İçerik pazarlama stratejisi içeriği oluşturup yayınlamakla biten bir süreç değildir. İçeriğiniz eğer size istediğiniz başarıyı sağlayamıyorsa bu durumda içeriğinizi yenilemeniz ya da yeniden yazmanız gerekir. Örneğin SEO Nedir başlıklı bir yazınızın olduğunu varsayalım. İçeriğiniz arama sonuçlarında ilk sayfa 5. sırada yer alıyor olsun. İçeriğiniz uzun süre burada yerini sabitleyerek kaldıysa ufak dokunuşlar yapabilirsiniz ya da öyle kalmasına izin verebilirsiniz. Ancak içeriğiniz sürekli sıralama kaybediyorsa, sağladığı trafik ve görünürlüğü düşüyorsa bu durumda içeriğinizi yeniden yazmalısınız. Bunun için de yapmanız gereken en basit şey bilgileri güncellemektir. Eğer varsa kırık linkleri de düzeltmeniz gerekir. Eğer içeriğinizi yeniden yazmak istiyorsanız bunun için ilk 6 ay bekleyin ve içeriğinizi takip edin. 6 aydan sonra içeriğiniz yükselişe geçiyorsa yeniden yazmak yerine ufak yenilikler yapabilir ya da öylece bırakabilirsiniz. Eğer yükselme yerine düşmeye devam ediyorsa içeriğinizi yeniden yazmayı denemelisiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir