Shopify SEO- Yeni Başlayan İçin Rehber

Shopify SEO- Yeni Başlayan İçin Rehber

Shopify son zamanlarda özellikle küçük ve orta ölçekli perakende satışın en önemli adresi haline geldiği söylenebilir. Şüphesiz online alışverişte bu denli hızlı yükselişinin arkasında özellikle satıcılara online satışta sunduğu kolaylıklar büyük katkı sağlıyor. Fakat her şey göründüğü kadar basit olmayabilir. Online mağazanızı geliştirmek ve daha fazla satış için yapmanız gereken birçok şey olabilir. Bu nedenle sizlere nihai bir yol gösterici olması adına Shopify SEO Kılavuzu hazırlamaya karar verdik.

Shopify Nedir?

Covid-19 salgının ardından Dünya genelinde e-ticaret alanında yeni bir devrin başladığı şüphesiz bir gerçektir. Online alışverişe artan ilgi ve e-ticaret hacminin devasa artışı ile birlikte bu yeni devrin göze çarpan gelişmelerinden biri de Shopify olmuştur.

Shopify, online mağazanızı oluşturmanızı sağlayan ve satıcıların herhangi bir yazılım bilgisine sahip olmadan kullanmasına olanak tanıyan bir sistemdir. Tek bir merkez tarafından yönetilen sistem kendi sunucusundan hizmet verir. Bu nedenle sunucu için de ayrı bir uğraş vermenize gerek yoktur. Shopify kullanmak isteyen satıcılar belirlenen abonelik paketlerinden birini satın alması yeterli olmaktadır.

Shopify SEO Nedir?

Shopify gelişmiş özellikleri kullanıcılarına büyük kolaylık sağlarken aslında bu sistemi kullanırken dikkat etmeniz gereken şeyler olduğunu da unutmamanız gerekir. Diğer tüm sistemlerde olduğu gibi arama sonuçları, hedef kitleniz ve dahası potansiyel müşterileriniz için online mağazanızı ilk andan itibaren en iyi şekilde inşa etmeniz gerekiyor. Bu anlamda Shopify SEO teknik açıdan bu sistemi kullanırken arama motorları ve potansiyel müşteriler için gerekli optimizasyon ipuçlarını sunacaktır.

Öncelikle Shopify için bir SEO çalışması yürütürken yöneticilerin izin verdiği kadar ilerleyebileceğini bilmelisiniz. Ayrıca kurulum gibi bazı aşamalar için de SEO açısından optimize edilmiş bir şekilde hazırlanmıştır.

Shopify SEO Temel Adımlar ve Yeni Başlayanlar İçin Yol Haritası

Kendinizi En İyi Şekilde Tanımladığınızdan Emin Olun!

Shopify SEO’ya başlarken her şeyden önce marka kimliğinizi iyi bir şekilde tanımlamanız gerekir. Markanız hakkında kim olduğunuuz, ürünlerinizin üretim süreci, politikanız ve neden müşterilerin sizin ürünlerinizi satın alması gerektiğini kitlenize aktarmanızı sağlayacak şekilde kendinizi tanıtmalısınız.

Anahtar Kelime Araştırması Yapın!

Anahtar kelime araştırması bir SEO çalışmasının yapı taşlarından biridir. Bu önem shopify SEO için de geçerlidir. Anahtar kelime araştırması için çok sayıda araçtan yardım alabilirsiniz. Google Trends,  Ahrefs ve Semrush gibi profesyonel araçlar anahtar kelime araştırması için size yardım olacaktır. Eğer anahtar kelime araştırmasına dair daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorsanız Moradam Blog’da yer şu makalelere göz atabilirsiniz:

Rakip Analizi!

Anahtar kelime araştırması sizlere rakiplerinizin hakkında da bilgi verecektir. Eğer bulunduğunuz sektörde konumuzu yükseltmek ve haliyle pastadan alacağınız payı arttırmak istiyorsanız rakip ve rekabet analizi yapmanız gerekir.

Rakip analizi için; SEO’da Rakip Analizi Nasıl Yapılır? ve Rakip Firma Analizi Nasıl Yapılır? başlıklı yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Kaliteli ve Benzersiz Ürün Açıklamaları Oluşturun!

Sadece Shopify için değil e-ticaret sitelerinin tamamında ürün açıklamaları en can alıcı noktalardan biridir. Ürünlerinizin özellikleri başta olmak üzere detaylı bir şekilde hazırlayacağınız ürün açıklamaları potansiyel müşterilerin ürünlerinizi satın almaya yöneltecektir.

Başlıklar ve Meta Açıklamaları

Ürün başlıklarında olduğu gibi başlık ve meta açıklamalarının da aynı özenle hazırlanması gerekir. Hatta meta açıklaması ve başlıkların Shopify SEO için en temel kriter olduğu bile söylenebilir. Bu nedenle anahtar kelimenizi içeren müşterilerinizi ürünü satın almaya teşvik edecek başlıklar ve meta açıklamaları oluşturmalısınız.

URL

Bir SEO çalışmasının köşe taşları arasında SEO dostu URL oluşturmak yer alır. Shopify SEO için de bu durum geçerlidir. Ancak Shopify için diğer sitelerdeki kadar URL yapısını değiştirme alanınız esnek olmayacaktır.

Örneğin; https://example.com/ürünler/lacivert-spor-ayakkabı gibi bir URL yapısında Shopify yalnızca son kısmı değiştirmenize olanak tanımaktadır.

SEO dostu URL hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buradan ilgili makalemize ulaşabilirsiniz.

XML Site Haritası Yoluyla Ürünlerinizin Bulunabilirliğini Arttırın!

XML site haritası bir sitenin farklı kategorilerine giden yolları detaylandırır. Bununla birlikte arama motorları yeni eklediğiniz veya güncellediğiniz içerikleri de bu harita sayesinde keşfeder. Bu durum Shopify için de geçerlidir. Shopify, site yapınıza göre otomatik olarak bir XML site haritası oluşturur. Shopify XML site haritanızda ürün sayfaları, koleksiyonlar, blog gönderileri ve sayfalar bulacaksınız.

Kaliteli Ürün Görselleri Hazırlayın!

Ürün görselleri online mağazanızın en temel unsurlarıdır. Ürünlerinize ait görselleri en iyi şekilde sunmanız gerekir. Ayrıca kaliteli ürün görselleri kadar bu görsellerin optimize edilmiş olması da Shopify SEO için önemlidir.

Markanıza Uygun ve Kullanıcı Odaklı Tema Seçimi Yapın!

Diğer unsurlarla birlikte seçeceğiniz tema da başarınızı etkilemektedir. Shopify’da oluşturacağınız online mağazanız için seçeceğiniz tema, marka kimliği, kullanıcı deneyimi ve dönüşüm oranı gibi birçok şey üzerinde doğrudan etkili olacaktır. Bu nedenle Shopify üzerinden markanıza ve satışını planladığınız ürünlere uygun bir tema seçmelisiniz. Ayrıca seçtiğiniz temanın SEO kriterlerini karşıladığından da emin olun.

Shopify SEO konusunda özellikle yeni başlayan için başlangıç kılavuzu oluşturmaya çalıştık. Elbette yapmanız gerekenler bunlarla sınırlı değil. Ancak Moradam Blog’u takip ederek Shopify SEO ve web dünyasıyla ilgili merak ettiğiniz her şeye kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş

SEO ve dijital gelişmeler hakkında makaleler, derlemeler, çeviriler, listeler, incelemeler, analizler...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir